“Continu verbeteren, dat is mijn passie. En mensen motiveren zodat ze blij naar hun werk gaan, dáár doe ik het voor.”

Van Process Engineer tot M&E Director Benelux

Waar ik van geniet: als mensen elkaar stimuleren en oprecht bij elkaar betrokken te zijn. Dat bevordert de sfeer en zorgt ervoor dat iedereen blij naar zijn werk gaat.


Kijkje in de keuken

Na mijn studie Scheikundige Technologie aan de TU Delft heb ik ruim drie jaar als Project en Process Engineer bij twee engineeringbureaus aan projecten gewerkt. Zo kon ik bij diverse grote bedrijven in verscheidene branches ‘in de keuken’ kijken. Toen ik bij Perfetti Van Melle solliciteerde naar de functie van Process Engineer, had ik dus al de nodige ervaring met de meeste aspecten van het engineering-vak én kende ik de uitdagingen van de voedingsmiddelenindustrie.

Techniek... hartstikke leuk!

Aangenomen! Als Process Engineer ga ik meewerken aan het engineeren en optimaliseren van de productiesystemen van mooie snoepjesfabrieken. Leuk en afwisselend, vaak in kleine projectteams met steeds andere mensen en op meerdere productielocaties in de Benelux. Technisch werk ook: procesberekeningen maken voor pompen, leidingsystemen, waterzuiveringsinstallaties en luchtbehandelingskasten bijvoorbeeld, maar ook P&ID's opstellen, machine-, kleppen- en instrumentenlijsten maken en lay-out tekeningen maken. Saai? Nee joh, hartstikke leuk!

Buitenlandervaring maakt creatief

In Indonesië en Polen werkte ik als Project Engineer mee aan de installatie van productielijnen. Dan begon je met niets en kwam er een paar maanden later snoep van de band. Het werken met lokale onderaannemers vergde wél veel geduld, zeker in landen waar ze anders omgaan met afspraken. De voldoening was dan des te groter als je uiteindelijk een werkbare modus vond en resultaat behaalde. Creativiteit hielp trouwens ook . Dan had je in Nederland bijvoorbeeld meetinstrumenten op een hoogte van 1,60 meter ontworpen, om ter plaatste te ontdekken dat Indonesische operators veel kleiner zijn dat die bij ons. Tja...

Niet snel in paniek...

Het leiden van projecten – bijvoorbeeld in Roemenië en Spanje – ging me goed af. Mensen aansturen, contacten met opdrachtgevers en leveranciers, budgetbewaking, dingen voor elkaar krijgen… Bij concrete projecten waar je met enthousiasme en complimenten mensen kunt motiveren, voel ik me als een vis in het water. Door mijn buitenlandse ‘avonturen’ ben ik heel vindingrijk en slagvaardig geworden. Ik raak niet snel in paniek en dat helpt me tot op de dag van vandaag bij het nemen van beslissingen.

Flexibele urenindeling

Nadat mijn zoon Tom was geboren, wilde ik liever geen buitenlandse projecten meer doen. Geen probleem: ik kon parttime gaan werken en projecten leiden voor onze Benelux-vestigingen. Heerlijk, want tijd voor mijn gezin, familie, vrienden en hobby’s vind ik ook belangrijk. Maar toen kwam de vacature van Plant Manager in Breda voorbij. Dat wilde ik heel graag. Alleen: het was wél een fulltime baan en mijn kinderen – we hadden naast Tom inmiddels ook Ruben – waren pas 7 en 2. Ik heb voorgesteld om de 36-urige werkweek te verdelen over 4 dagen plus de woensdagavond. Zo kom ik aan mijn uren en ben ik tóch een hele dag thuis voor de kinderen.

Duurzaam produceren

Elk kwartaal maakten we met de Plant Managers van onze vestigingen in Breda, Weert en Sittard/Leuven een update van energieprojecten, want we investeren voortdurend in duurzame oplossingen: voor onze stoominstallaties, de persluchtinstallaties, warmteterugwinning, ventilatie, luchtbehandeling… Met zonnepanelen besparen we in Breda daarnaast jaarlijks zo’n 65.000 m3 gas en voorzien we deels in onze elektriciteitsbehoefte. En het mooie is: doordat er steeds nieuwe technieken worden ontwikkeld, houdt verduurzaming nooit op. Continu verbeteren, dát is mijn passie!

Nieuwe uitdaging

Na twee jaar als Plant Manager gewerkt te hebben kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. Mijn ervaring die ik in ruim 10 jaar opgedaan heb binnen internationale engineering projecten kon ik nu gaan toepassen in de functie Manufacturing & Engineering Director voor de Benelux. Weer een volgende stap in mijn carrière waarin ik mijzelf kan ontwikkelen, maar ook medezeggenschap krijg in het Management Team.

Perfetti Van Melle is zuinig op haar medewerkers. Omdat iedereen tegenwoordig tot zijn 67e moet werken - en liefst in goede gezondheid - bieden we bijvoorbeeld het energiemanagementprogramma "Sweet Life" aan dat de gezondheid en privé-werkbalans bevordert. Ook bieden we sinds kort taal- en rekentrainingen aan op diverse niveaus. Door het basisniveau van onze mensen te verhogen, zijn ze beter in staat om lekker te leren voor een mbo-2 of mbo-3 diploma. Dat is goed voor ons, maar maakt ze ook buiten het werk kansrijker. En weet je wat zo mooi is? Dat de mensen die er aanvankelijk behoorlijk sceptisch tegenover stonden nu het meest enthousiast zijn!

Vrouw in een mannenberoep?

Met de term 'vrouw in een mannenberoep' kan ik niet zoveel, al besef ik dat er soms wel zo naar me wordt gekeken. Nou ja, dat mag. Ik heb niet zo'n geldingsdrang en durf mensen die dat aankunnen wat eerder vertrouwen en vrijheid te geven. Ik ben ook behoorlijk direct, durf dingen te benoemen, bespreekbaar te maken en uit te praten. Wat ik wel eens hoor, is dat mensen eerder met hun privédingen naar mij toe komen. Maar dat lijkt me wel goed, want je bent toch een groot deel van de dag op je werk en dan kun je maar beter niet met dingen blijven zitten.