“De kansen die ik heb gekregen om internationaal te werken, hebben mijn visie verbreed en me gemaakt tot wie ik ben.”

Van stagiair HR tot Regional HR Director

Perfetti Van Melle staat bekend om haar bedrijfscultuur. Er wordt hard gewerkt en we dagen je uit om het beste in jezelf naar boven te brengen, maar plezier in je werk en balans met je privéleven vinden we zeker zo belangrijk.


Liever naar het bedrijfsleven

Als kind al was ik heel sportief en competitief. Ik blonk uit in diverse sporten, hockeyde op mijn 14e in het eerste van Maastricht. Mijn keuze voor de sportacademie was dus logisch. Maar toen ik eenmaal gymdocent was, wilde ik liever persoonlijk worden afgerekend op mijn prestaties. Dat kon volgens mij het beste in een commerciële omgeving. Om de overstap naar het bedrijfsleven te kunnen maken, ben ik onderwijskunde gaan studeren in Utrecht. Toen ik in 1993 een afstudeerstage moest doen, had ik vier opties, waaronder Perfetti Van Melle. Er hing daar een goede sfeer en ik dacht: 'Hier pas ik wel'.

Het buitenland lokt...

De HR-afdeling had een nieuw personeelsinformatiesysteem waarin de opleidingsgegevens van alle medewerkers internationaal moest worden gecodeerd. Mooie klus voor een stagiair… Daarnaast ben ik begonnen met het opzetten van een handboek voor expats. Na mijn afstuderen kreeg ik een jaarcontract als trainee op HR en kon ik mijn prille kennis als onderwijskundige in de praktijk brengen én aanscherpen. Nadat ik me ruim anderhalf jaar had beziggehouden met de basics van de HR-praktijk, werd me de vraag gesteld: "Wil je naar het buitenland?" Ik dacht aan België of zo, maar het werd China.

Pionieren in China

Op mijn 29e verhuisde ik naar Hong Kong, van waaruit we met een klein team een mooie business moesten opbouwen. Pionieren was het: we gingen bijvoorbeeld naar een job fair die werd overspoeld met werkzoekenden zodra de deuren opengingen. ’s Ochtends gooiden ze hun cv's binnen, 's middags hielden we interviews en 's avonds hadden we zes vertegenwoordigers in dienst. We kochten een fiets voor ze en daar gingen ze... Mentos verkopen in China. Prachtige tijd! Toen ik na een kleine drie jaar als Senior HR Manager afscheid nam van China, hadden we er een eigen fabriek, zes sales offices en 140 man personeel.

Extreem business-focused

Na China volgde Brazilië, waar ik als HR Manager en MT-lid mocht bijdragen aan het reorganiseren van onze minder draaiende vestiging. Wat een volstrekt andere cultuur: Brazilianen en Chinezen zijn qua werkethiek en genieten van het leven letterlijk elkaars tegenpolen. Toen de organisatie stond, heb ik me - min of meer in de rol van Export Manager - beziggehouden met onze commerciële activiteiten in onder meer Colombia, Peru, Mexico, Ecuador en Venezuela. Ik geloof dat ik voor een HR Manager wel extreem business-focused ben...

Terug naar Nederland

Perfetti Van Melle is nou typisch zo'n bedrijf dat je helpt om het beste uit jezelf te halen. Dat voelde ik al toen ik er als aspirant-stagiair binnenkwam en dat is altijd zo gebleven. Dus toen ik na zes jaar developing markets toe was aan een mature market, kreeg ik de kans om in Breda als HR Manager voor Perfetti Van Melle Sales Benelux en Export aan de slag te gaan. Wat later vroeg directeur Kees de Waard me om toe te treden tot het MT van Perfetti Van Melle Benelux en werd ik als Manager HR & Communications verantwoordelijk voor alle HR-activiteiten in Noordwest-Europa. Weer een stapje op de carrièreladder.

Je moet altijd staan voor je mensen

Na de overname van Van Melle door het Italiaanse Perfetti volgde een turbulente tijd waarin de hele organisatie moest worden geherstructureerd. Dat was enorm ingrijpend: vestigingen moesten fuseren, fabrieken werden gesloten of verkocht en we verloren bijna 500 arbeidsplaatsen. Pijnlijk, maar noodzakelijk. En ook dán moet je er als HR Manager natuurlijk staan voor je mensen. Na 2004 groeiden onze activiteiten weer: Zwitserland, Polen, Rusland, Roemenië en UK kwamen erbij en de groep nam in Spanje Chupa Chups over. Prachtig merk. Ik ben er trots op dat ik al die internationale ontwikkelingen heb mogen begeleiden.

"Ik heb een hekel aan verliezen"

Al van jongs af aan wilde ik per se winnen. En nog steeds heb ik een hekel aan verliezen, al kan ik inmiddels goed relativeren en weer doorgaan. Ik koppel competitie wel graag aan plezier, al moet voor mij voorop staan dat je altijd beter en sneller moet willen zijn dan je concurrent.

Groeien in je rol

Vanuit Breda ben in verantwoordelijk voor het HR-beleid van alle internationale vestigingen van de business unit Noord-, West-, Centraal en Oost-Europa, inclusief Iberia, Polen, Rusland. Door de groei van onze business unit is mijn rol als (inmiddels) Regional HR Director de laatste jaren gegroeid. Leuk voor mij, maar zeker ook voor de HR Managers in mijn team. Want ook hún job wordt steeds interessanter. Doordat ik nieuwsgierig ben, veel lees en reis en alles wil begrijpen, praat ik graag over veel dingen mee. Gelukkig heb ik de charme om daar altijd wel mee weg te komen.

"Over tien jaar zit ik hier waarschijnlijk nog steeds, om met een lach op mijn gezicht te doen wat ik nu doe."

Terug naar Azië

Na 11 jaar als Regional HR Director voor de BU NWCE Europe verantwoordelijk te zijn geweest, werd ik weer verleid door Azië. Dit keer mocht ik daar aan de slag als HR Director van de BU Asia Pacific. Dit betekende dat ik naar Singapore zou verhuizen, wat zeker geen straf is. Het feit dat dit allemaal mogelijk is binnen Perfetti Van Melle, maakt het dat ik mijzelf hier al vele jaren thuis voel.

No economising on training

I love unusual working methods. If you break through patterns, you get people moving. We regularly unite a few talented people at a great location in order to resolve a business case: workshops, presentations, brainstorming sessions, interwoven with a little relaxation. Really hard work though because everyone wants to win and they'll often work through to four o'clock in the morning. But great fun! A big investment too but there are always excellent results. We don't economise on training either, I always try to stress that.