“Weinig mensen proeven dat het aardbei is als het geen roze kleur heeft”

van Operator bereiding tot Jr. Productontwikkelaar

Iedere dag ben ik bezig met het bedenken, maken en ontwikkelen van nieuwe snoepjes voor Europa, Japan en Amerika. Vooral de combinatie van werken in het lab en de fabriek maakt mijn baan leuk en afwisselend!


TV programma’s

Vroeger keek ik al naar ‘het klokhuis’ en de ‘Keuringsdienst van Waarde’. Toen wist ik dat ik ‘iets’ wilde gaan doen met voedings- en levensmiddelen. Ik was thuis nog niet echt veel bezig met koken en recepten, toch wilde ik hier meer van weten. Ik ben de MBO-opleiding ‘Levensmiddelentechnologie’ gaan doen.

Goed gevoel

Via het uitzendbureau mocht ik op sollicitatiegesprek komen bij Perfetti Van Melle. Ik kom zelf niet uit de buurt dus kon me geen voorstelling maken van de fabriek of wat een ‘Operator bereiding’ nu precies doet de hele dag. In plaats van alleen een saai sollicitatiegesprek op kantoor werd ik meteen uitgenodigd een kijkje in de fabriek te nemen. De Shiftmanager gaf me een rondleiding. Toen wist ik een beetje wat voor werk ze hier doen. De mensen die ik tegen kwam vertelden zo enthousiast over hun ‘snoepjesfabriek’ dat ik met een goed gevoel naar huis ging.

Testen voor nieuwe smaken

Als ‘Operator bereiding’ ben je naast het maken van snoep ook bezig met de techniek erachter. Als Operator ken je je machines het best. De jaren ervaring die ik toen heb opgedaan gebruik ik nu nog steeds bij het doen van de testen voor de nieuwe smaken. Soms is het een kwestie van overleggen met elkaar en gewoon proberen. Echt teamwork van alle mensen uit de fabriek en van R&D.

Nieuwe smaken bedenken

Ik zag een interne vacature voorbij komen voor Jr. Productontwikkelaar in het ontwikkel lab in Breda. Dat leek me wel wat, want daar bedenken ze de nieuwe smaken en producten. Mijn praktijkervaring als Operator kwam nu goed van pas. Na wat navraag bleek dat ik er snel bij moest zijn. Het mooie van deze nieuwe functie was dat ik mijn vooropleiding verder uit mocht breiden met een aanvullende opleiding op de Hogeschool.

Snoep met knoflooksmaak

Tijdens de Open dag maakten we nieuwe smaken snoep voor bezoekers. Ze mochten toen een kijkje nemen in het proeflab en wat we daar doen. Snoep met tomaten- of knoflooksmaak. Zwarte Fruittella met groene vanille. Het kan hier allemaal! Ook tijdens de lunch gooi ik wel eens verschillende soepen door elkaar. Kerriesoep met rozijnen bijvoorbeeld. ‘Zal wel weer productontwikkeling zijn’ zeggen mijn collega’s dan met een glimlach. Toch vragen ze vaak stiekem of er nog een plekje vrij is voor ze op het lab.

Iedere week proeven

Het herkennen en uitleggen van smaken is iets waar ik iedere week op oefen. Als een snoepje voor de Italiaanse markt meer bitter nodig heeft dan moet ik wel kunnen uitleggen wélke smaak bitter. Meer amandel of citroen bitter? Meer de smaak van schil of juist van de vrucht zelf? Ook de kleur is van belang. Bijvoorbeeld aardbei wordt moeilijk herkend door mensen als de kleur niet rood of roze is. Sensorisch noemen ze dat. Door iedere week zelf te proeven ben ik als Jr. Productontwikkelaar mijn smaak aan het oefenen om lekkere nieuwe producten te kunnen bedenken.

Blijven ontwikkelen

Ik ben niet alleen bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken of producten, maar ontwikkel ook mijzelf. Ik ben nu bezig met mijn afstudeeropdracht voor de HBO studie Levensmiddelentechnologie. Deze studie wordt door Perfetti Van Melle gefaciliteerd en zorgt ervoor dat ik kan blijven groeien in mijn vakgebied. Ik ben nu bezig met het onderzoeken van bepaalde grondstoffen voor onze producten. Dit gaat zelfs op het moleculaire niveau! Dit is dan ook precies wat ik zo interessant vind aan mijn werk; elke dag nieuwe dingen ontdekken!